15:00:00
diabetes
Diabetes
Det finns 2 olika sorters diabetes, typ-1 och typ-2. Det är två olika sjukdomar men som båda uppstår av högt blodsocker, på grund av att kroppen har svårt med att tillgodogöra sig energi från maten på rätt sätt. Det som händer vid typ 1-diabetes är att kroppen tillverkar lite eller inget insulin alls. Så en person som har diabetes typ-1 måste ta insulinspruta från dag 1 i sin sjukdom. Diabetes typ-2 är mer komplex, kroppen bildar fortfarande insulin men insulinmängden räcker dock inte till då det kan finnas ett insulinmotstånd.
Ca 500 000 personer i Sverige har diabetes idag, där 85–90% har diabetes typ-2. Ungefär 150 000 personer i Sverige har diabetes utan att veta om det.
På grund av att det finns 2 olika typer av sjukdomen så skiljer det sig också åt, t.ex. hur de uppstår och hur man behandlar de.
Diabetes typ-1 kallas för autoimmun sjukdom där kroppens immunsystem förstör och angriper de insulinproducerande cellerna i bukspottskörteln, vilket leder till total insulinbrist. Man vet inte varför immunsystemet förstör sina egna insulinproducerande celler. Typ-1 diabetes kan uppstå i vilken ålder som helst men påträffas mest hos ungdomar eller barn, den kallades tidigare som barn- eller ungdomsdiabetes.
Men diabetes typ-2 beror antingen på att kroppscellerna förlorar sin insulinkänslighet eller på att kroppen inte längre kan producera tillräckligt mängd med insulin. De faktorer som kan påverkar risken av att få diabetes typ-2 är övervikt, stress, inaktiv livsstil och hög ålder. Den kallades tidigare som åldersdiabetes då den vanligtvis drabbar personer över 40 år.
De symtomen på diabetes är att kissa i mer mängder och oftare, att känna ökad törst och viktnedgång. Andra symptomen kan vara att man är trött, ser suddigt och upprepade urinvägsinfektioner.
När man drabbas av diabetes så sitter den kvar hela livet, vilket kan vara en svår omsättning.
källa: diabetes.se
/thilda